dimecres, 1 de juny del 2005

Reinventar Europa?

De vegades em sembla que el món dels dips va massa de pressa i no em dóna temps a pensar i escriure... Deu de ser un excés de feina a la feina...

Bé, com que m’havia quedat amb ganes de contestar, o millor dit, de participar, en els comentaris sobre el NO francès a la mal dita Constitució Europea, per part d’aquestes dues formigues, Manel i PQS, doncs som-hi:

Crec que el principal problema, del que després deriven altres problemes, és que aquesta mal batejada Constitució Europea és molt dolenta. Encara podria haver estat pitjor, però en poques paraules és molt dolenta. És una “cosa” sense forma, difusa, ambigua i que a fi de comptes, no s’entén per què Europa la necessita. O per què la necessitem els europeus.

Donat aquest entorn de sortida, els partidaris del SÍ, que independentment del “color” són els que estan als governs, s’inventen coses com que un NO serà la fi d’Europa, i un futur ple de problemes i desastres. Els partidaris del NO, amb millor o pitjor fortuna ens diuen que és una Constitució que no és social, que no defensa els interessos de tots i que és “ultraliberal”, cosa que a Europa té molt mala premsa perquè aquí, en general, volem un estat gran i fort que actuï de protector: el maltractat i menystingut estat del benestar.

I per acabar-ho d’adobar, tenim una falta de lideratge europeu clamorosa. Ni Prodi, ni molt menys Barroso, són més que comparses dels estats nacionals que formen Europa. Als estats ja els va bé tenir una Europa feble, perquè si és forta vol dir que té més atribucions que perden ells.

Un peix que es mossega la cua. Falta de lideratge. Constitució aigualida. Que finalment provoquen falta d’interès i poca participació o que es voti NO.

Ara, després de sentir que un vot negatiu seria la fi del món, ens trobem que uns diuen que efectivament Europa està en crisi i d’altres que no passa res. Que s’ha de continuar el procés. Què passarà? Jo crec que no passarà gran cosa. Estem abocats a un futur mediocre. Solament una gran crisi ens abocaria a la necessitat de trobar solucions i ara per ara podem anar tirant.

Els resultats a Holanda, que encara han de confirmar l’abast de la victòria del NO, confirmen que aquesta Constitució està ben morta.

Categories: