Som molts els qui estem fascinats amb Google Print, i sembla que el món dels llibres i de l’edició està en plena transformació. Amb aquest projecte de digitalització de milions de llibres, què podrà impedir que Google es converteixi en el venedor de llibres més gran del món? Només li caldrà afegir un botó d’“imprimeix, envia i factura’m” per a tots els llibres digitalitzats a la seva base de dades. Amazon, que també està fent una digitalització de llibres molt important, potser ha vist el perill, o l’oportunitat, i ha comprat una de les encara poques empreses que es dediquen a la impressió sota comanda, BookSurge.
Com deia Jason Eptein a El futur dels llibres, “Un sistema post-Gutenberg es podria muntar ara amb les tecnologies existents. Però mentre la tecnologia ja hi és, la infrastructura comercial per fer-ho possible no”. Iniciatives com la d’Amazon i potser la de Google comencen a canviar aquesta situació.
I ens hauria d’interessar especialment. Un sistema que permeti l’edició de llibres sense haver de tenir existències ni haver d’imprimir per avançat, no seria el somni de qualsevol editor? Quantes vegades hem sentit els editors catalans queixar-se que les tirades dels llibres, en català, són molt curtes i no surten a compte? Doncs aquests tipus de sistemes són la solució. Només fa falta ser una mica innovador, que, de negoci, segur que n’hi ha.
Però amb temes relacionats amb la cultura i les tecnologies sí que volem ser capdavanters. La Vanguardia publica:
“Los ministerios de Industria y Cultura han elaborado un anteproyecto de ley que establece la implantación de un canon sobre la venta de todos los aparatos electrónicos capaces de reproducir copias. Las empresas han advertido al ministro Montilla que eso encarecerá entre un 25% y un 40% los precios de los productos.”
“El precio de los ordenadores, las memorias, CD regrabables, escáneres, grabadores de CD, DVD, impresoras y cualquier otro instrumento electrónico capaz de reproducir copias, incluido el ADSL, puede subir entre un 25% y un 40% en los próximos
meses.”“...un canon cuyos ingresos se destinarán a las entidades gestoras de los derechos de autor.”
“Las empresas afectadas afirman que España está compitiendo en tecnología fundamentalmente con Irlanda y el Reino Unido, países donde no existen estos cánones. Incluso explican que Portugal y Grecia han excluido los ordenadores y los equipos de reproducción digital de la aplicación de cánones por copia privada para evitar que se convierta en un lastre de su desarrollo tecnológico frente a países más avanzados.”
I els músics, com babaus, donen suport als ladrones, i no se n’adonen que estan creant un monstre que té com a únic interès recaptar més. No els importa gens la cultura. Els importen els diners i no tenen límits.
En resum, en altres llocs s’està creant el futur de la indústria dels llibres i en bona part de la cultura, i aquí pagarem més per accedir als continguts digitals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada