dimarts, 29 de març del 2005

Les pors a Internet de Maria de la Pau Janer

A l’Avui de diumenge vaig llegir un article que ja amb el títol em va atreure: “Pors a Internet”, de M. de la Pau Janer.

Ens parla de la por. De quan som infants i apareix, de sobte, i ens hi hem d’enfrontar - es nota l’ofici d’escriure -. Passa de puntetes pel tema dels nens que pateixen dificultats o maltractaments: “Preferesc referir-me ara a aquelles altres pors, més subtils, més abstractes…” i ens passeja pel món dels contes de fades, dels relats meravellosos, amb gegants i bruixes, i les proves que en tot relat iniciàtic s’han de superar. Ens va portant per situacions i sensacions en què d’una manera o d’una altra ens podem veure reflectits.

Però, de sobte, apareix el primer monstre, la bruixa demagògia: “Els contes, però, han quedat lluny. Els nins prefereixen Internet.” Ja tenim la primera víctima. Els nens prefereixen Internet a la fantasia, als contes. I ens dóna la dada que ha d’assegurar la certesa de les seves afirmacions, i esvair qualsevol dubte: un informe de Save the Children sobre quin ús fan d’Internet els nens a Europa. Sempre que no se’ns acudeixi llegir l’informe, és clar. Continua i ens mostra una única dada: “un 49% dels nins de l'Estat espanyol que utilitzen Internet admeten que hi han trobat continguts que els han generat por o desconcert” i remata l’article i a l’hora tota esperança que la bruixa demagògia fugi dalt la seva escombra: “Les pors que es troben a Internet no solen ser el resultat de la saviesa dels segles, que educa i millora l'ésser humà. La por a Internet pot ser més òbvia que la dels contes, encara que no ens ho pugui semblar. A la vegada, pot ser molt més perjudicial.”

Poques vegades he llegit un article tan demagògic i fals. Fa ús d’un tema que és molt sensible, els nens i la seva seguretat, per presentar-nos una suposada realitat perillosa i molt perjudicial. Hi ha molts perills, a Internet, però d’avantatges, cap. Qui hagi llegit l’article de la M. Pau, tingui fills i poc coneixement d’Internet, segur que els posarà totes les pegues del món a que es connectin. I qui els ho hagi permès es pot preguntar si ho està fent bé.

El resum de l’informe comença així: “Internet puede ser una herramienta muy útil que proporcione información y nuevas posibilidades educativas para los niños, pero un uso inadecuado también puede tener graves riesgos para ellos.” Es tracta, doncs, de saber-ne fer un bon ús.

Si us interessa el tema, el que us recomano, i que l’autora no va fer, és llegir l’informe sencer de Save the Children i que tragueu les vostres conclusions. És sensiblement millor que el que ella ens ha transmès.

Categories:

6 comentaris:

Anònim ha dit...

La meva filla té 6 anys, li he fet una pàgina amb els shortcuts adequats (amb imatges, perquè no llegeix), he posat la pàgina de fons d'escriptori i ella sola engega l'ordinador, posa internet, entra a la web de les bessones, el club super 3, shrek, increïbles, barbie, sesame street, disney, etc. I li encanta que li llegeixin contes, per cert, més les típiques activitats manuals de la canalla de la seva edat, des de pintar a cuinar. En resum, la MPJ no diu més que ximpleries. / Antoni - www.quaderns.net

Anònim ha dit...

Us heu fixat que hi ha una corrent d'escriptors que li te ràbia a Internet?

Ja m'hi he fixat bastant... crec que tenen una mica de por que gent poc coneguda destaqui entre ells... hi ha TANTS talents a la xarxa....

No ho sé, és només una idea, però ja he llegit uns quants escriptors i periodistes que deixen la Xarxa a parir... u_u

Anònim ha dit...

Comparteixo el que dius a l’article. No es tracta d’escampar la por, que és una actitud molt irresponsable, sinó de prevenir els possibles perills pels nens. Sobre el mateix tema vaig llegir el que deia Enrique Dans al
seu blog
i us poso l’enllaç

Anònim ha dit...

Tranquil. Els articles d'aquesta dona ja no els llegeix ningú.

Anònim ha dit...

Un cop llegit el post, jo canviaria el títol a "La por a Internet de MPJ".
Que trist.

Anònim ha dit...

Hello, I am interested in hearing from others