dilluns, 24 de gener del 2005

del.icio.us

En els últims dies, i a partir de la novetat de les etiquetes de Technorati, estic llegint molts articles sobre el tema. Quin tema? Doncs té un nom i és "Folksonomy". És un neologisme, però ja te entrada a la Wikipedia. Folksonomy vol dir una cosa semblant a "pràctica cooperativa de categorització que utilitza etiquetes simples en un espai de noms pla". Algú s'atreviria a traduir Folksonomy?

Doncs bé, un dels exemples d'aquest tipus de classificació és del.icio.us, que a més de tenir un nom molt ben trobat, és un lloc força interessant. En aquest web i cercant els enllaços populars sobre aquest tema, he començat a llegir el següent:

"Definitivament hem arribat a un punt en el desenvolupament del coneixement humà on el volum del contingut publicat en línia cada dia supera la capacitat de qualsevol de categoritzar i indexar aquesta abundància d’informació. Àdhuc per a un hipotètic individu o organització amb grans habilitats i capacitat, la tasca de processar tot el contingut representaria un problema gairebé insuperable, sense considerar la dificultat de desenvolupar i mantenir una taxonomia per adaptar-se a la velocitat a la que el nou coneixement es produeix.

Però la situació no és desesperada. Estan emergint solucions a aquest dilema particular en concordança amb les demandes de l’Era de la Informació. Una aproximació, feta possible pels avenços en les tecnologies de xarxa, és distribuir la tasca entre el major nombre possible d’individus. ... hem començat a veure que altres tasques que requereixen participació humana també poden ser distribuïdes a través d’individus utilitzant la xarxa humana més gran de la història: Internet.

...

Una prestació important dels sistemes com aquest és que no imposen una taxonomia rígida. En lloc d'això, permeten als usuaris assignar qualsevol classificador que vulguin..."

Aquest és un tros de la introducció d'un projecte per a la classe de "Aspectes socials i comunicatius d'Internet" d'una persona que està fent un doctorat en "Comunicació, Computació i Tecnologia en l'Educació, a la Universitat de Columbia.

Fa un parell d'articles em preguntava on són, si és que en tenim, els inversors per a projectes innovadors. Avui em pregunto si en alguna de les nostres universitats tenim un doctorat similar.

Categories: