dimecres, 29 de desembre del 2004

Solidaritat amb els països de l'Índic

Actualitzat 2/1/2005

Al començament ja semblava una gran tragèdia quan es parlava de més de 10.000 morts i ara, quan es creu que superarà els 60.000 80.000 125.000 morts, em falten adjectius per qualificar-ho. Morts pobres de països pobres que ni poden ni pensen a pagar un sistema de prevenció de tsunamis. Al Pacífic hi ha una xarxa de detecció, perquè hi ha països rics. Però no es així a l’Índic. A l’Índic no hi ha països rics. Quantes vides s’haurien pogut salvar? Quants científics es van adonar que hi hauria un tsunami quan van veure les dades del terratrèmol? L’onada va trigar entre dues i quatre hores a arribar a la costa.

Però també han mort rics. Rics occidentals que fan turisme en aquests països pobres.

Es inútil fer-se mala sang. Si creus que pots fer alguna cosa mira’t el web d’Intermon-Oxfam i col·labora. O qualsevol altre, que n’hi ha molts més on poder ajudar, (sembla que el web dona error o va molt lent), i Vilaweb també té una llista.

Via boingboing he arribat al web de DigitalGlobe, on comercialitzen les imatges obtingudes pel satèl·lit QuickBird, en òrbita a 450Km d’alçada i que ha obtingut imatges que ens permeten fer-nos una idea de la magnitud del tsunami. Aquesta(379kB) és una de les que més m’ha impressionat, especialment si la comparem amb com era abans(245kB) del tsunami. També a Vilaweb comenten que "El terratrèmol pot haver alterat lleugerament la rotació de la Terra", fet que no sembla gaire important a nivell geològic, encara que potser sigui la ràbia la que farà girar més de pressa la Terra.

Al Nytimes hi ha un recull de dips que fan un seguiment dels fets, també a Vilaweb i a boingboing.

A Wikipedia en anglès hi ha un article en constant actualització sobre els fets, amb enllaços a tota mena d'informació: fotos, videos, dips de la zona, a la respota humanitària, etc

La llista de llocs web solidaris no para de créixer: Google, Apple, Amazon, Microsoft, Technorati, ... encara que per aquí a prop, les úniques empreses que conec que fant alguna cosa són ... els bancs, que continuen cobrant les comisions per les transferències, encara que siguin per fets com aquests.

Categories:

5 comentaris:

Anònim ha dit...

No cal tenir un detector al lloc del terratrèmol. Un terratrèmol com aquest es pot detectar des de l'altre cantó del món. Però, si saps que en quatre hores arribarà una ona a una costa com avises a la gent? Com mobilitzes tot un país en tan poc temps? Els estats, per rics que siguin, no tenen la capacitat de moure tota la població de la franja costera a l'interior del país en minuts. Aquestes desgracies no es poden evitar... el que sí que es pot fer amb diners, és clar, és construir bé i, sobretot, paliar els efectes a posteriori.

pere
http://bits.quintanasegui.com

Anònim ha dit...

en un país on una part important de la població tingui mòbils amb SMS o capaços de llegir RSS es podrien evitar molts problemes

http://www.worldchanging.com/archives/001828.html

pere
http://bits.quintanasegui.com

Mor ha dit...

Totalment d’acord amb tu que la utilització dels sms o lectors de rss són un mitjà indicat, i econòmic, per aquest tipus d’alertes. Però els països rics fa anys que han invertit en tenir sistemes per detectar les onades, i sistemes i procediments per comunicar l’alerta a la població. Si bé no és possible assegurar que es pot evacuar tota la població en poques hores, segur que es poden salvar moltes vides. Jo crec que als països pobres les desgràcies naturals acostumen a ser molt més dramàtiques, precisament perquè són pobres.

De l’interessant enllaç que has posat, també ho es molt el primer comentari: cap persona que va ser conscient que hi havia un tsunami en marxa, va pensar a enviar sms i engegar un smart mob? Algú ho va fer però no va funcionar?

Anònim ha dit...

Sí, tens raó, es podrien salvar moltes vides, he estat massa catastrofista.

És evident que en una ciutat costera de, per exemple, els estats units la informació d'una ona al cap de, per exemple, dues hores, s'hauria escampat molt més ràpid gràcies als mòbils i la gent s'hauria pogut refugiar a turons i plantes altes d'edificis.

Llàstima que en aquell cas no va succeir cap fenòmen similar al que va passar aquí amb les eleccions, una smar-mob...

Un bon tema per reflexionar-hi.

pere

Anònim ha dit...

L'altre dia comentàveu la possibilitat de fer avisos mitjançant SMS per evitar catàstrofes com la viscuda a Àsia.

Avui, via barrapunto, llegeixo que Alemania proposa un sistema d'aquestes característiques.

Us passo els dos enllaços:

http://www.lavanguardia.es/web/20050109/51173540903.html
http://barrapunto.com/articles/05/01/11/0014208.shtml

Manel (Quasi un bloc)