diumenge, 19 de desembre del 2004

Res com els llibres?

Sempre que surt alguna novetat, que alguna cosa innovadora treu el nas, els col·lectius professionals que se senten afectats es dediquen a trobar-hi totes les pegues. El projecte de Google amb diverses universitats i biblioteques per escanejar i incorporar al seu índex uns 15 milions de llibres també provoca aquesta reacció.

Via dirson, llegeixo un article al Nytimes, que és un recull d'opinions de gent diversa sobre Google print, Preguntes i lloances per a la biblioteca web de Google. El primer que opina sobre el tema és Randall C. Jimerson, president de la Societat Americana d'Arxivers. I, per a ell, el tema és clar: si Google ja ho indexa tot, què farem, els arxivers? Veiem quines son les seves preocupacions: "Qui seleccionarà el material? Com estarà organitzat i identificat per evitar muntanyes d'extractes descontextualitzats? Els usuaris de Google renunciarien a l'experiència de tenir un llibre a les mans, de veure un document històric, de fer descobriments inesperats tot llegint lentament?" Continua més endavant recordant la història d'un investigador que ensumava uns llibres, que feien olor de vinagre perquè havien estat tractats amb aquest líquid per prevenir el còlera durant una epidèmia, per justificar que un llibre escanejat no proporciona tota la informació de l'original. Quina gran pèrdua per a la humanitat no poder ensumar els llibres i descobrir que el lector anterior s'havia cruspit un entrepà de xoriço! Sort que no tots els arxivers són així.

En la mateixa línia Bryce Echenique comenta que a pesar de l'avanç de les noves tecnologies, no hi haurà res que pugui substituir un llibre, com si el futur dels escriptors estigués lligat al paper i no a la paraula escrita, independentment del seu suport físic.

"Ningú no pronostica un món feliç sense biblioteques. Més aviat plantegen preguntes - continua el NYTimes - Com es millorarà la recerca per als estudiants que ja lluiten, entre d'altres coses, per com verificar la informació d'Internet? Quins nous papers jugaran els bibliotecaris ajudant a la gent a analitzar una gran quantitat d'informació, cada vegada més fàcil d'obtenir? Hauran de cooperar les biblioteques per evitar la redundància en les seves col·leccions?"

Coincideixo amb el final de l'article de José Cervera, Consecuencias de la obesidad infinita, que en aquesta Biblioteca de Babel que ens espera, tots serem una mica bibliotecaris, però necessitarem més els professionals i en faran falta més. Fins i tot més arxivers, faran falta.

Categories:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb la teva crítica. Aquest arxiver molt important cofon la professió amb la funció i el suport amb el document. L'important no es que hi hagi una professió que es diu arxivers, l'important es que les funcions dels arxius i els arxivers continuïn. Aquestes funcions són essencialment asegurar que els documents administratius són autèntics, fiables icomplerts i que coneixem el context en el qual es van crear, qui els va crear, per què i en quines condicions... Pel que fa al tema del vinagre, no crec que ningú proposi de tirar els documents originals després d'escanejar-los, si algú vol veure un original i olorar-lo, haurà de desplaçar-se a l'arxiu on aquest document està dipositat. Estic d'acord amb el teu article però tinc una protesta, per què dius al final "Fins i tot més arxivers, faran falta." ? Per què els arxivers? Per què fins i tot?

Mor ha dit...

Protesta acceptada! Únicament volia fer una mica d'ironia. No volia ferir cap sensibilitat. És que moltes vegades, quan s'ataquen les innovacions, l'argument és que seran la fi d'alguna altra cosa, feina, o el que sigui. El cine havia d'acabar amb la ràdio, la televisió amb el cine, els vídeos i ara els dvd, havien d'acabar amb el cine, la televisió i el teatre, etc. Al tema que comento, sembla que si es digitalitza la informació siginifica que els arxivers no tindran feina. En aquest context, és una manera de dir: encara que algun dia en el futur, tots els llibres i documents estiguin indexats i siguin digitals, faran falta més arxivers que ara.