dimecres, 17 de novembre del 2004

Compraríem un llibre amb data de caducitat?

Les noves tecnologies sempre ens aporten beneficis? Com moltes vegades passa, la resposta és: depèn. Seguidament comento una sèrie d’exemples on la tecnologia crea productes absolutament retrògrads, limitats i absurds.

S’estrena una pel·lícula de Penélope Cruz, Noel, i al mateix temps surt en dvd. El dvd, però, no és dels “normals”, és un dvd que s’autodestrueix en 48 hores. Bé, seria més encertat dir que, passades 48 hores des de l'obertura del seu envoltori, el dvd es torna inservible, perquè es torna opac al lector làser del reproductor de dvd i no el pot llegir. I aquest procés comença quan el dvd s’exposa a l’aire.

Un altre exemple el tenim als EUA. Wired publica un article sobre noves mesures per reforçar les lleis del copyright, entre les quals, des del meu punt de vista, destaca per inversemblant que “els usuaris no tindran permès fer servir programari o dispositius per saltar-se els anuncis comercials o promocionals.” No especifica si també estarà prohibit anar al lavabo aprofitant els anuncis, atendre el telèfon, o fer altres activitats. Amb aquest redactat fins i tot els comandaments a distància estan inclosos en la limitació, i tecnològicament és possible fer-ho.

Continuem als EUA, no perquè els tingui mania, sinó perquè el que allí passa és el que passarà aquí en pocs anys. Doncs bé, als EUA, les emissions de TV Digital portaran el que anomenen “broadcast flag”, que indicarà si un programa es pot compartir. Conversa hipotètica: “escolta, em pots deixar el capítol de la setmana passada de Jet Lag, que em vaig oblidar de gravar-lo? – No puc (perquè porta el “broadcast flag" activat), l’hauràs de venir a veure a casa”. Pot ser que animi les relacions socials, però clarament és una limitació al que tenim fins ara, amb una tecnologiainferior.

Altres exemples podrien ser les limitacions als llibres electrònics, com per exemple que solament es puguin llegir un nombre determinat de vegades. El pots llegir 5 vegades, després les pàgines es tornen negres! Se’ls acudirà posar limitacions de temps?: “li queden cinc minuts per acabar de llegir el llibre!” Compraríem un llibre amb data de caducitat?

Totes aquestes “innovacions” tecnològiques tenen en comú el suposat interès de la defensa del copyright i dels autors. Em quedo amb una frase de Wilco al meu anterior comentari:

“Si tenen èxit, perjudicaran la cultura i la indústria que diuen que intenten salvar”