diumenge, 9 d’octubre del 2005

Com llegeixes els blocs?

En Manel escrivia al seu bloc sobre com seguir la pista a tot el que s'escriu ara, als blocs. I coincideix amb l'evolució que he fet, o que hem fet molts de nosaltres. Quan llegeixes entre 10 i 20 blocs, és relativament fàcil tenir-los a la llista de favorits i fer-hi clic. Però es descobreix aviat que la publicació d'articles als blocs no té una periodicitat definida, poden passar dies sense cap article i publicar-ne uns quants en un dia. També quan el nombre de blocs que segueixes supera el centenar, fer clic sobre una llista de favorits es fa complicat.

Per cobrir aquesta necessitat hi ha els agregadors. Què aporten? Doncs introdueixes les adreces dels feeds dels blocs i quan et connectes et mostra el nombre de nous enllaços que té cada adreça. No has de fer clic per saber si s'ha publicat res de nou.

Vaig començar amb programes client (ja no me'n recordo del nom) que tenen el problema que solament els pots fer servir a l'ordinador on els has instal·lat i configurat. Després vaig provar els que són serveis web: Bloglines, que té un disseny molt espartà i que és el que encara faig servir. També vaig provar Rojo, amb un disseny força més atractiu, i amb més funcionalitats però que ara no utilitzo. I ahir vaig estar una estona provant el nou agregador de Google(ara també sabrà què llegeixo, a més de què publico, què envio per email...) i tampoc em va convèncer la seva interfície sofisticada. Continuo amb Bloglines. De vegades les coses senzilles són les més útils.

Llavors apareix el problema si tens una setmana complicada de feina i no et connectes en uns dies. Quan ho fas el teu agregador t'ensenya que tens uns milers d'articles per llegir! Fan falta solucions noves.

Als blocs que no tinc controlats amb el meu agregador, hi accedeixo via Bitàcoles i Catapings de manera més aleatoria.

I com a curiositat, Yahoo ha publicat una enquesta sobre la utilització dels RSS (RSS és el protocol que fan servir els agregadors) i els resultats són interessants:

Un 31% dels usuaris d'Internet fan servir RSS, però un 27% no sap el que és l'RSS! i la resta, un 69% ni sap què és ni ho fa servir. Als EUA, of course!

A dalt a la dreta d'aquest bloc, on diu subscriu-t'hi, hi ha dos botonets per incorporar de manera automàtica l'adreça d'aquest bloc a Bloglines i a Rojo, on s'ha de tenir prèviament un compte, gratuït en ambdós casos. Si en fas servir un altre, també hi ha un botó amb l'adreça del feed perquè es pugui copiar i enganxar a qualsevol altre lector de RSS.

1 comentari:

Mor ha dit...

L'he de provar, quan tingui una mica de temps!